Spomen-obeležje predaji ključeva se nalazi u ovom delu Beograda: Podignuto je 1967. godine (FOTO)
Spomen-obeležje, Foto: Beograd.rs

BEOGRADSKA RIZNICA

Spomen-obeležje predaji ključeva se nalazi u ovom delu Beograda: Podignuto je 1967. godine (FOTO)

Spomenik čini kameni blok sa reljefnom predstavom predaje ključeva

Objavljeno:

Na ulazu u park Kalemegdan nalazi se spomen obeležje posvećeno predaji ključeva 19. aprila 1867. godine.

U proleće 1867. godine na ovom mestu je Beograd zvanično oslobođen turske vlasti i postao je srpski grad. Knez Mihailo je od turskog sultana Abdula Aziza u Carigradu dobio ferman (pismenu carsku zapovest) o predaji Beograda Srbiji.

Spomen-obeležje
foto: Beograd.rs

Ferman je 19. aprila 1867. godine svečano obnardovan na Kalemegdanu, a ovaj datum se obeležava kao jedan od Dana Beograda. Simboličnom predajom ključeva otvoren je put ka državnoj nezavisnosti i međunarodnom priznanju Kneževine Srbije.

Spomen obeležje
foto: Beograd.rs

Imena gradova - Šabac, Beograd, Smederevo, Užice, Kladovo i Soko koji su 1867. postali srpski, upisana su na postolje spomenika knezu Mihailu na Trgu Republike.

Spomen-obeležje podignuto je 1967. godine povodom obeležavanja jednog veka od ovog događaja, na istom mestu gde je pročitan ferman, na ulazu u Kalemegdan iz Knez Mihailove ulice sa desne strane.

Spomenik čini kameni blok sa reljefnom predstavom predaje ključeva i rad je vajara Mihaila Paunovića. Predstava koja je uklesana na spomenik je rađena prema crtežu Adama Stefanovića iz 1867. godine.

Spomen obeležje
foto: Beograd.rs

Mesto predaje ključeva je od 1968. godine kulturno dobro i predstavlja simbol Beograda koji podseća na jedan od ključnih događaja u istoriji glavnog grada.

Bonus video:

00:10

Spomenik Lava Petrovića Suvajdžića

(Espreso/Gradonačelnik.Beograd.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.